Hybridanlæg med solceller og batteri giver aarhusiansk boligafdeling grøn og billig strøm

Artikel fra Visblue

Boligafdelingen Skødstrupbakken udenfor Aarhus er en af fremtidens boliger. I byggeriet er bæredygtig energi og strømforbrug tænkt ind på en helt ny måde, i form af et hybridanlæg med solceller og batteri.

Byggeriet er et af de første af sin slags i Danmark og skal gerne inspirere boligforeninger landet over – både inden for nybyggeri, renoveringer og energioptimeringer.

Grøn almennyttig afdeling omgivet af natur

Man skal ikke langt væk fra storbyen før man kan opleve en af fremtidens boliger. 15 km udenfor Aarhus ligger boligafdelingen Skødstrupbakken i naturskønne omgivelser med egen fredet sø.

Afdelingen, der ligger tæt på både skov og vand, er for boligforeningen AlmenBo Aarhus et af deres nyeste skud på stammen. Med sol- og batteriinstallationen i Skødstrup håber AlmenBo Aarhus at komme tættere på målet om en grønnere hverdag.

“AlmenBo Aarhus er i gang med en større grøn omstilling, som en del af Aarhus Kommunes mål om at blive CO2-neutral i 2030 – dette sker bl.a. med etablering af solceller, hybridanlæg, efterisolering, optimering af varmeanlæg samt udskiftning af vinduer og lignende,” fortæller Jesper Holze, projektchef i boligforeningen.

Beboerne i Skødstrupbakken er primært familier, der alle går op i at bidrage til den grønne omstilling. Boligafdelingen, der er opført i 2018, er ikke kun grøn i den klassiske forstand, at den er omringet af natur.

Skødstrupbakken er nemlig også grøn i den bæredygtige forstand, hvilket er reflekteret i afdelingens valg om at installere både solcelle- og batterianlæg. Et valg som gerne skal være med til at inspirere andre boligforeninger i resten af Danmark.

Hybridanlæg var besluttet lige fra starten

Ideen om at udstyre afdeling 52 og dets 33 beboere med et såkaldt hybridanlæg, kom oprindeligt fra AlmenBo Aarhus selv. En idé, der har været undervejs lige fra afdelingens spæde start.

“Lige fra projektets begyndelse har vi været i dialog med VisBlue vedr. etablering af et hybridanlæg – men vi ved også, det er svært at finde midlerne til et sådant anlæg ud fra de økonomiske midler, vi har at gøre godt med i et alment byggeprojekt. I selve byggefasen tænkte vi derfor alle føringsveje ind, fra tag til teknikrum, samt at reservere plads i rummet til en batteriløsning. Sidstnævnte kan nemlig være en meget dyr omkostning når det skal laves på bagkant,” forklarer Jesper Holze.

Selvom ideen kom ovenfra, var det i sidste ende Skødstrupbakken selv, der stod med den endelige beslutning. Og her stemte et stort flertal af afdelingen for ideen.

Beslutningen glæder Jesper Holze, “Vi er enormt glade for, at beboerne i Skødstrupbakken havde samme holdning som os med etablering af et hybridanlæg. Det passer rigtig godt ind i AlmenBo Aarhus’ grønne profil.”

Ideen om ikke kun at installere solceller, men også et batterianlæg, giver også rigtig god mening. Det giver mening for miljøet, men især også for pengepungen. Med både solceller og batteri er der nemlig penge at spare på beboernes elregning.

Nybyg skal fødes med solceller og batteri

Spørger man bestyrelsesformand i Skødstrupbakken Pia Mouritsen, så er afdelingens hybride investering den eneste rigtige vej at gå for nybyggeri.

“Nybyg skal fødes med solceller og batteri. Det er uden tvivl vejen frem. Den grønne dagsorden er noget, vi brænder for i vores afdeling, men det er også en væsentlig faktor, at vi med hybridanlægget kommer til at sidde billigere i vores boliger,” fortæller hun.

Skødstrupbakken har ved hjælp af den rigtige finansiering kunne investere i begge anlæg uden at hæve huslejen. Pia Mouritsen forklarer, “det er afgørende, at der ikke kommer en huslejestigning. Gør der det, så forsvinder støtten fra flertallet – for selv om investeringen er grøn, skal den jo ikke ende med at give røde tal.”

– Pia Mouritsen, Skødstrupbakken

“Nybyg skal fødes med solceller og batteri. Det er uden tvivl vejen frem. Den grønne dagsorden er noget, vi brænder for i vores afdeling, men det er også en væsentlig faktor, at vi med hybridanlægget kommer til at sidde billigere i vores boliger,”

Aarhusianske leverandører

Både solcelle- og batterianlæg kommer fra lokale aarhusianske virksomheder, hvilket skaber en tydelig rød tråd gennem det grå murstensbyggeri i Skødstrup.

Solcellerne kommer fra Mikael hos Risskov Teknik & Solar og batteriet fra Søren hos VisBlue. De lokale leverandører giver god mening for Jesper Holze, “Det betyder meget for os, at det er lykkedes os at få nogle lokale firmaer med ind over projektet, så vi i Aarhus kan videreudvikle på fremtidens løsninger sammen. Så stor tak til VisBlue og Risskov Teknik & Solar for det gode samarbejde.”

Solcellerne i afdelingen strækker sig over 452m2 af afdelingens tage, genererer i gennemsnit 75.000kWh om året og om året sparer anlægget rundt regnet 11,4 kilo CO2.

For at oversætte disse tal til nogenlunde almindeligt og forståeligt dansk, betyder det, at solcelleanlægget producerer nok strøm til at kunne dække 30 familiers årlige elforbrug. Herunder svarer CO2-besparelsen fra solcellerne også til at plante 556 træer hvert år.

Mikael Kjærgaard fra Risskov Teknik & Solar er også meget begejstret for det grønne hybridprojekt, “AlmenBo Aarhus og beboerne på Skødstrupbakken har været ivrige for at komme i gang med projektet og vi er meget glade for, at vi har været en del af at levere AlmenBo Aarhus’ første solcelleanlæg med batteri. Vi sætter stor pris på at samarbejde med både AlmenBo Aarhus og VisBlue, da begge viser stort engagement i verdensmålene og bæredygtighed – et engagement, som vi deler med dem.”

Han fortsætter, “Under hele projektet har interessen været stor fra både boligforening og afdeling, og solcelleanlægget er i størrelse og batteriopkobling i sin helt egen liga, samt et af de første af sin slags.”

– Jesper Holze, AlmenBo Aarhus

“Det betyder meget for os, at det er lykkedes os at få nogle lokale firmaer med ind over projektet, så vi i Aarhus kan videreudvikle på fremtidens løsninger sammen. Så stor tak til VisBlue og Risskov Teknik & Solar for det gode samarbejde.”

Batteriet øger udnyttelsesgraden af solcellerne

Men uden et batteri vil en stor del af den grønne strøm fra solcelleanlægget ikke blive udnyttet af afdelingen. Ved at installere et batterianlæg, kan Skødstrupbakken nu opsamle og lagre den strøm, som afdelingens solceller producerer i løbet af dagen til brug på et tidspunkt af døgnet, hvor solen ikke skinner.

CEO i VisBlue Søren Bødker forklarer, “Når solen skinner midt på dagen og producerer en masse grøn strøm, er de fleste folk jo enten på job eller i skole og udnytter dermed ikke strømmen optimalt. Derfor giver det rigtig god mening at installere et batteri, der kan opsamle og gemme den bæredygtige strøm til om aftenen, når man skal lave mad og se fjernsyn.”

Batterianlægget i Skødstrupbakken er et såkaldt redox flowbatteri – en anderledes batteritype, hvor strømmen lagres i to store tanke fyldt med væske. Flowbatteriet har flere fordele end gængse batterityper, bl.a. skalérbarhed og længere levetid, samt at det er 99% genanvendeligt og ikke kan brænde.

Anlægget, de har stående i Skødstrup er på 8kW og 40 kWh, hvilket i overført forstand betyder, at de nu kan udnytte ca. 10% mere af den strøm, der produceres fra afdelingens solceller.

Hybridanlægget hjælper dermed beboerne i Skødstrupbakken med at bidrage til den grønne omstilling, samtidig med, at de får en billigere elregning.

Flere grønne drømme

For afdelingen i Skødstrup er deres grønne rejse langt fra slut. De har nemlig flere projekter på vej.

“Vi vil gerne have lavet en større have med nyttebede, frugtbuske og insektvenlig beplantning, der kan hjælpe den lokale biodiversitet godt på vej,” forklarer Pia Mouritsen.

Derudover har afdelingen initiativer som fællesværktøjsskur og oprydningsdage på tegnebrættet. El-ladestandere, så afdelingen kan gøre endnu mere brug af solceller og batteri, er også undervejs.

Del dette indlæg